„Nu rataţi Suceava Blues Fest 2016!” by Radu Lupașcu

RAREȘ TOTU 50/35 (Ro) – feat DEAN BOWMAN (USA)
martie 30, 2016
Vezi tot

„Nu rataţi Suceava Blues Fest 2016!” by Radu Lupașcu

Cu un line-up de zile mari, care poate bate orice festival de blues organizat în acest an oriunde în România, organizatorii bucovineni de la Blues Con-Fusion ne propun două nume de referinţă din zona blues-rockului. Este vorba de chitariştii Henrik Freischlader şi Josh Smith, capete de afiş în zilele de vineri, 20 mai, respectiv sâmbătă, 21 mai 2016. Festivalul a crescut de la an la an, semn că, Fani Adumitroaie îi veghează din ceruri. Blues Con-Fusion îl omagiază în fiecare an, echipa de organizare condusă de Bobby Stroe fiind apreciată şi sprijinită de onorabilii parteneri locali. Anul trecut scriam un articol despre un chitarist din linia întâi a blues-rockului american. Bernard Allison, Joe Bonamassa, Jean-Paul Bourelly, Doyle Bramhall II, Popa Chubby, Gary Clark, Jr., Chris Duarte, Kirk Fletcher, Eric Gales, Jonny Lang, Lance Lopez, John Mayer, Eric Sardinas, Kenny Wayne Shepherd, Josh Smith, Derek Trucks, Jack White. Alfabetic şi subiectiv, aceştia sunt americanii născuţi după 1960, care şi-au demonstrat dibăcia chitaristică pe reduta unui gen aproape uitat de radiourile şi televizuinile mioritice. Spuneam că, Josh Smith, abia cu acest ultim album, Over Your Head, capată notorietate şi recunoaştere în Europa. Iscusinţă chitaristică, diversitate stilistică, armonizată perfect în monolitica bluesului. De la prima piesă, How long, SMITH defineşte clar orientarea modernităţii acestui album, divulgând arareori influenţele hendrixiene ale stilului său. Un mod propriu de exprimare al americanilor, atât de drag şi europenilor. Cu toate acestea, Over Your Head, evadează din aceste canoane, păşind hotărât într-un teritoriu al inovaţiilor blues-istice, unele, amintind colaborări de excepţie, mă refer în special, la cele din cadrul supergrupului Black Country Communion, cum este cazul piesei titlu, în care, duelul chitaristic dintre SMITH şi BONAMASSA consfinţeşte durabilitatea expresiei artistice a power-blues-rockului. Cam atât despre Josh Smith şi piesele grozavului său album, pe care le puteţi asculta pe viu în Cetatea de Scaun a Moldovei.
„Josh has a lot of talent and has a bright future and I’m proud to be on his album.”(Charlie Musselwhite)
Trioul Henrik Freischlader Trio va ajunge cu ultimul său disc, Openness, pe 20 mai 2016. O zi pe care mulţi nu o vor uita şi de la care vor păstra amintiri concrete. Dacă „Hendrix s-a născut pentru ca cânta Voodoo Chile”, aşa cum spune Eric Bibb în ultimul său album, atunci Henrik Freischlader Trio vă va aduce mesajul înaintaşilor săi, acei muzicieni destoinici ai generaţiei krautrock. Ei au în spate o cultură, deci o istorie. Ei bine, ediţia 2016 va scrie în letopiseţul Moldovei, despre reuşita unui Festival de Blues care nu se confundă cu nimic din cele de până acum. Fuziunea, în acest caz, vine din pasiune, emoţie şi foarte multă tehnică. Pregătiţi-vă să fiţi surprinşi de Henrik Freischlader Trio!
„Gary Moore opened that door for me”. (Henrik Freischlader)
Festivalul Blues Con-Fusion va fi mai mult decât o sucesiune de concerte, va fi o manifestare vie a oraşului Suceava. O scenă mică va fi amplasată în parcul central, foarte aproape de Muzeul de Ştiinţe Naturale, dedicată unor micro-recitaluri. Se vor ţine workshop-uri şi seminarii de blues, vor avea loc mini-lansări de discuri cu sesiuni de autografe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *