Povestea


Dincolo de eveniment, Suceava Blues Festival este o poveste

S-a născut din pasiune, din spiritul muzicii, din recunoștința pe care prietenii lui Fane Adumitroaie, un bluesman al Sucevei, i-au adus-o după ce acesta s-a stins din viață.

An de an festivalul s-a transformat într-o manifestare a orașului, cu mai mulți participanți, artiști și în locații din ce în ce mai mari. A devenit într-un mod spectaculos, un element din identitatea culturală a Sucevei și un eveniment cu însemnătate națională, un fenomen comparabil cu festivalurile mari de jazz din țară si nu numai.Hear My Train A Comin' !

Si Fane s-a stins, înainte de a pleca la gara. Trebuia sa ajungă la Bacău, sa cânte cu bunul lui prieten Vali Răcila, de ziua fetitei acestuia din urmă. Din păcate a incurcat trenurile si a ajuns in lumea aceea mai buna.

Anul 2000 nu a fost unul prea bun pentru blues. Cu toate acestea , in Laptaria lui Enache a avut loc o editie-pilot, de fapt o lansare a casetei pe care apăreau Fane Adumitroaie si Vali Răcilă, sub titlul de Blues Con-Fusion.


La acest concert-maraton au participat: Sorin Chifiriuc, Rares Totu, Miroslav Djubinski (plecat si el), Vali Racila, Radu Carlan, Raul Kusac, Alex Tomaselli, Hanno Hofer , Berti Barbera, Lapi, Whiskey Laurence (care s-a suit si el in trenul acela gresit), Eugen Caminski, Dan Byron, Mike Godoroja, Eugen Nutescu, Silviu Aionitei, Marcian Petrescu.

In 2001,cand incepe serios povestea acestui festival la Suceava,Michael Tewe a adunat in doua zile de concerte-maraton tot "sindicatul bluesului din Romania"si a denumit festivalul MUSICFEST-Fani Adumitroaie.Acest concept original de concert-maraton a devenit reteta de mai tarziu dupa care se va ghida festivalul.
Pe lângă trupe locale, au concertat Vali Racila, Hanno Hofer (Nightlosers), Florin Ochescu, Sorin Chifiriuc, Ride On Band, Quo Vadis, Semnal M,Eugen "Oigan"Nutescu, Trenul de noapte,si multi altii, au impartit scena in acest original festival unde concertele se terminau mult dupa rasarit.

Festivalul, in format de 3 seri, cu 15 trupe importante ale blues-ului autohton, tot sub denumirea de MUSICFEST-Fani Adumitroaie, este reluat de catre Michael Tewe in Bucuresti, in clubul Big Mamou, in 2006.

Daca a fost a doua sau a treia editie, deja e greu de stabilit, pentru ca prima s-a confundat cu lansarea casetei. Oficial a fost considerata a doua.


Intoarcerea acasa

2013 este anul in care aducem festivalul acasă, la Suceava, in Talciocul Cultural. Este, de altfel, un moment important al povestii, fiind prima ediție cu participare internațională. In total, din 48 de ore s-au cântat cam 26, in diverse formule. In același timp se stabilesc si câteva principii de organizare. Prietenia va fi un cuvânt de ordine, pentru ca ea a fost cea care ne-a reunit, iar figura centrală a lui Fane rămâne in mintea si sufletele noastre. Festivalul creste, an de an, devine o poveste a orașului, o poveste despre muzică. Blues-ul trebuie să ajungă cat mai aproape de oameni, de aceea concertele pe scenă nu sunt suficiente, ci trebuie completate cu interacțiunea dintre artiști și public prin evenimente de stradă și sesiuni de jam session. Un punct important devine atragerea tinerilor artști către blues, către modul onest si frumos de a cânta, precum și promovarea proiectelor românești, locale sau regionale.

Ediția a V-a 2014

Ediția a V-a, cea din 2014, marchează un nou titlu. Povestea devine Festivalul Internațional de Muzică BLUES CON-FUSION (Fani Adumitroaie), Suceava. Prezența artiștilor străini devine tot mai bine-venită și apreciată. La aceasta ediție, cadoul lui Stelian Nistor, colegul si prietenul lui Fane, este transpunerea pe CD a casetei Blues Con-Fusion si oferirea acestuia cu titlu gratuit tuturor celor care au dorit CD-ul.
Albumul se poate descărca mai jos. Talciocul Cultural, oricât de prietenos, a devenit neîncăpător.


Editia a VI-a 2015

Dacă ar fi să punem un motto acestui festival, în afară de a prezenta Suceava ca un oraș de iubitori de muzică bună, un oraș unde se nasc și cresc artiști de valoare, un oraș care poate găzdui festivaluri internaționale de orice fel, dacă ar fi să adunăm toate acestea sub o singură umbrelă, am putea spune că muzica este cea care leagă prietenii și poate schimba oamenii în bine

Au participat:

VALI “SirBlues” RĂCILĂ
( multiple chitări, voce, muzicuță) & RAUL KUSAK (clape de toate felurile) – HANDMADE BLUES
“Handmade Blues” este unul dintre cele mai dragi albume pe care le-am produs vreodată. Și asta, pentru că îl iubesc pe Vali Răcilă, pentru că îl ador pe Raul Kusak, pentru că sunt sclavul blues-ului, pentru că sunt convins că un astfel de material discografic trebuie să existe pe raftul fiecărui iubitor de muzică. Ascultați, ascultați, ascultați și, sigur, îmi veți da dreptate. – Nicu Alifantis

JOE RUSI TRIO & FRIENDS (No)
Elevul, discipolul, fiul adoptiv al lui Fane vine, din nou, pentru a onora memoria părintelui său. No. 1 în Norvegia, țara sa adoptivă, cu multe distincții importante și un CV artistic impresionant, cu un repertoriu bogat și variat interpretat într-o manieră proprie dar autentică în același timp, Joe va fi, cu siguranță un nume cu care veți rămâne mult timp în memorie. O activitate concertistică bogată, cu mini-turnee europene, dar și americane, cu un cd nou-nouț în lucru (înregistrat în New Orleans în primăvara 2015, cu muzicieni de marcă), cu multitple distincții culturale în țara sa adoptivă, Joe Rusi & Friends propune compoziții proprii și coveruri interpretate într-o manieră foarte personală.

RAREȘ TOTU 50/35 (Ro) – feat DEAN BOWMAN (USA)
Anul acesta Rareș împlinește 50 de ani. Și 35 de ani de cântat. Considerat cel mai bun chitarist atât în România, cât și în Ungaria, cu un scurt periplu pe continentul american, membru fondator al multor proiecte muzicale excelente (Midnight Express, Midnight Sun fiind doar 2 dintre ele), Rareș a deschis concertul Deep Purple, momentul fiind extrem de important pentru cariera sa Invitatul lor special în recital, DEAN BOWMAN este una dintre cele mai bune voci masculine ale momentului, unul dintre obisnuiții marilor scene de jazz si blues din toată lumea.MARIUS DOBRA BAND (Au)
Marius Dobra este un orădean stabilit în Austria, activând ca artist profesionist după terminarea liceului (în 1985) până în 1996 în ambele țări, printre altele fiind și ghitarist al trupei Riff din Sibiu.Cele mai multe dintre piese sunt fie scrise de el, fie variante proprii ale unor riff-uri de blues vechi, o abordare destul de “nemțească” a standardelor, precisă dar foarte antrenantă. La inițiativa lui A.G. Weinberger, Marius a reprezentat anul acesta România la European Blues Challenge, în Bruxelles.

BORSODI BLUE TRIO (Hu)
Trupa este formată în 2006 și un strop de blues pe o bază solidă de jazz-rock, cu accente funk, multă improvizație și umor. Una dintre cele mai bune trupe de gen din Ungaria, iubită și foarte apreciată într-o șară care nu duce lipsă de nume importante ăn sfera blues-ului. Un trio plin de feeling, evident cu o amprentă proprie pusă pe standardele de blues, dar și cu compoziții proprii pline de inspirație.Borsodi Blue Trio are la activ 2 albume “Hit The Road And Live The Blues” (2008) și “ Moonshine and Wine” (2011), ambele fiind foarte appreciate la timpul lor.

NIGHTLOSERS (Ro)
La dicționar scrie că prestează etno blues jazz. Asta pentru că nu se poate hotărî nimeni. De la zolitor, buzuki, vioară, până la cele mai electrice chitări care interpretează blues de la începutul secolului trecut și un solo de tobe asezonat cu arii de operetă și țipurituri, Nightlosers propun un ansamblu de muzică adevărată și voie bună. În peste 20 de ani de carieră împreună, cu 4 albume de studio care au surpins de fiecare dată, cu turnee în toată Europa și America de Nord, clujenii au fost primiți cu bucurie de fiecare dată, așteptați cu nerăbdare, fiecare apariție fiind una excelentă.


Editia a VII-a 2016

În 2016, vor urca pe scenă:
– Josh Smith (Statele Unite ale Americii)
– Henrik Freischlader (Germania)
– Tiny Legs Tim (Belgia)
– Lee Hedley & Band (Irlanda)
– The Storytellers (Romania)
– Mike Godoroja & The Blue Spirit (Romania)Invitati speciali sunt:
Joe Rusi, Vali Răcilă , Raul Kusak, Hanno Hoefer, Cyfer, Frank Overland, Kjell Martin Sirnes, Liviu Pop, Cosmin Farcas.

Programul include trei zile de festival, concertele sunt programete pe scena principală, in aer liber, și vor fi urmate, urmate de câte un de jam session, care vor avea loc în restaurantul „Centrul Vechi”, care are o capacitate de aproximativ 200 de locuri. Este primul an în care vor fi organizate work-shopuri pregătitoare în licee din Suceava precum și demo-uri în parcul central din Suceava.


Editia a VIII a 2017

Cu fiecare ediţie ce a trecut, a crescut prestigiul și importanța festivalului în special datorită artiștilor care au urcat pe scenă. 2016 a marcat un an extraordinar în istoria festivalului, dar 2017 a fost inbogatit cu :

MATT SCHOFIELD (USA, UK)
Artistul blues al anilor 2010, 2011, 2012, inclus în British Blues Hall Of Fame, unul dintre cei mai talentaţi artişti ai generaţiei sale. Născut la 21 august 1977 în Manchester, Matt s-a mutat de câţiva ani în Florida. Revistele de specialitate îl aşează alături de Eric Clapton, Peter Green sau Robben Ford, în vreme ce alţii îl consideră cel mai bun cântăreţ de blues al generaţiei sale. Proiectul actual presupune patru artişti extrem de talentaţi, din Statele Unite şi Anglia, iar turneul european include, pe lângă Suceava, România şi oraşe importante din Germania, Austria, Belgia, Franţa şi Cehia.A.G. WEINBERGER (Ro)
Cel mai cunoscut blues-man român, cu o vastă experienţă acumulată pe scene din Europa şi USA. Experienţă acumulată pe scene din Europa şi USA. Orădean la origine, chitarist, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi producător de albume, iniţiator al mişcării de cluburi, el este o certă autoritate în domeniu. După 1990, cînd s-au deschis graniţele, i se oferă posibilitatea unor turnee în Germania, Elveţia, Israel, Turcia şi Ungaria, pentru ca, mai apoi să plece pentru câţiva ani în “exil” în USA.

JOE RUSI TRIO (No)Nominalizat Grammy pentru ultimul său album, Joe propune anul acesta un show cu totul special. Un artist cu multiple distincţii culturale norvegiene, un obişnuit al topurilor de specialitate, profesor de muzică la o prestigioasă şcoală scandinavă, Mircea Rusi va susţine şi anul acesta, pe lângă recitalul propriu-zis şi un seminar gratuit dedicat elevilor pasionaţi de muzică.


TRANS EXPRESS (Ro, Hu, Au)
Un super-grup, alcătuit din muzicieni de marcă din 3 ţări diferite, condus de Rareş Totu, grupul aniversează anul acesta 30 de ani de la înfiinţare. Turneele din Europa de Vest, din anii 90, culminând cu un open-act pentru show-ul Deep Purple, îl recomandă ca pe un exponent al southern-rock-ului. Trupa îi are în componenţă, pe lângă Rareş, pe Peter Borza – vocal, Norbert Soos – keyboards, Karoly Viski – bass şi Adi Tetrade – tobe.

MARIUS DOBRA BAND (Au, Hu)Este un împătimit al blues-ului electric cu influenţe texane, moderne, un show-man complet. Marius este un român stabilit de ceva vreme în Austria şi este un invitat permanent al scenelor de blues de acolo. A reprezentat România cu succes la European Blues Challenge în 2015.

AXIS (Ro, Se)
Un trio tânăr, expresiv cu muzicieni din Timişoara şi Belgrad, aflat la început de carieră, cu o abordare expresivă şi rafinată, dar şi pasională a standardelor de blues.

ANDREI CERBU & The Crossroads (Ro)
Andrei este, cu siguranţă, cel mai bun chitarist al generaţiei sale, premiat, pe lângă concursurile din ţară, şi în Hollywood cu 2 medalii de aur, una de argint şi una de bronz la diverse categorii muzicale. La doar 14 ani are déjà experienţa scenelor mari, iar apetitul lui pentru Jimi Hendrix şi Stevie Ray Vaughan l-au determinat să îşi construiască o formulă de trio cu doi muzicieni ieşeni.

Afisele editiilor de pana acum