Povestea


Dincolo de eveniment, Con-Fusion este o poveste

S-a născut din pasiune, din spiritul muzicii, din recunoștința pe care prietenii lui Fane Adumitroaie, un bluesman al Suceavei, i-au adus-o după ce acesta s-a stins din viață.

An de an „Con-Fusion” s-a transformat într-o manifestare a orașului, cu mai mulți participanți, artiști și în locații din ce în ce mai mari. A devenit într-un mod spectaculos, un element din identitatea culturală Sucevei și un eveniment cu însemnătate națională, un fenomen comparabil cu festivalurile mari de jazz din țară.Hear My Train A Comin' !

Si Fane s-a stins, înainte de a pleca la gara. Trebuia sa ajungă la Bacău, sa cânte cu bunul lui prieten Vali Răcila, de ziua fetitei acestuia din urmă. Din păcate a incurcat trenurile si a ajuns in lumea aceea mai buna.

Anul 2000 nu a fost unul prea bun pentru blues. Cu toate acestea , in Laptaria lui Enache a avut loc o editie-pilot, de fapt o lansare a casetei pe care apăreau Fane Adumitroaie si Vali Răcilă, sub titlul de Blues Con-Fusion.


La acest concert-maraton au participat: Sorin Chifiriuc, Rares Totu, Miroslav Djubinski (plecat si el), Vali Racila, Radu Carlan, Raul Kusac, Alex Tomaselli, Hanno Hofer , Berti Barbera, Lapi, Whiskey Laurence (care s-a suit si el in trenul acela gresit), Eugen Caminski, Dan Byron, Mike Godoroja, Eugen Nutescu, Silviu Aionitei, Marcian Petrescu.

In 2001 era nevoie doar de o mica organizare, pentru ca prietenii lui Fani erau deja hotarati sa se reuneasca intr-un concert in-memoriam, la Suceava. Michael Tewe a fost cel care i-a adunat si a denumit mișcarea MUSICFEST, păstrând același concept ca in precedenta aparitie.
Pe lângă trupe locale, au concertat Vali Racila, Hanno Hofer (Nightlosers), Florin Ochescu, Sorin Chifiriuc, Ride On Band, Quo Vadis, Semnal M (care cantasera la nunta lui Fane), Trenul de noapte, au fost atunci pe afișul a ce devenise deja un Festival.

Festivalul, in format de 3 seri, cu 15 trupe importante ale blues-ului autohton, tot sub denumirea de MUSICFEST, se reia in Bucuresti, la Big Mamou, in 2006.

Daca a fost a doua sau a treia editie, deja e greu de stabilit, pentru ca prima s-a confundat cu lansarea casetei. Oficial a fost considerata a doua.


Intoarcerea acasa

2013 este anul in care aducem festivalul acasă, la Suceava, in Talciocul Cultural. Este, de altfel, un moment important al povestii, fiind prima ediție cu participare internațională. In total, din 48 de ore s-au cântat cam 26, in diverse formule. In același timp se stabilesc si câteva principii de organizare. Prietenia va fi un cuvânt de ordine, pentru ca ea a fost cea care ne-a reunit, iar figura centrală a lui Fane rămâne in mintea si sufletele noastre. Festivalul creste, an de an, devine o poveste a orașului, o poveste despre muzică. Blues-ul trebuie să ajungă cat mai aproape de oameni, de aceea concertele pe scenă nu sunt suficiente, ci trebuie completate cu interacțiunea dintre artiști și public prin evenimente de stradă și sesiuni de jam session. Un punct important devine atragerea tinerilor artști către blues, către modul onest si frumos de a cânta, precum și promovarea proiectelor românești, locale sau regionale.

Ediția a V-a 2014

Ediția a V-a, cea din 2014, marchează un nou titlu. Povestea devine Festivalul Internațional de Muzică BLUES CON-FUSION (Fani Adumitroaie), Suceava. Prezența artiștilor străini devine tot mai bine-venită și apreciată. La aceasta ediție, cadoul lui Stelian Nistor, colegul si prietenul lui Fane, este transpunerea pe CD a casetei Blues Con-Fusion si oferirea acestuia cu titlu gratuit tuturor celor care au dorit CD-ul.
Albumul se poate descărca mai jos. Talciocul Cultural, oricât de prietenos, a devenit neîncăpător.

Ediția a VI-a 2015

Ediția a VI-a, cea din 2015, este prima care festivalul se organizează în aer liber, la Gărla Morii. Un loc ce a fost special amenajat pentru acest eveniment, locuri pentru 700 persoane, corturi pentru public, scenă profesională acoperită, un mini camping pentru cei ce vor dori să stea la cort.
Joi, înainte de ziua concertului, artiștii s-au plimbat, au cântat și au stat de vorba cu publicul prin parcurile Sucevei.


Ediția a VII-a 2016

2016 este cel mai important an de până acum pentru că îi aduce, pentru prima dată în România pe Josh Smith (SUA) și pe Henrik Freischlader și formația (Germania).
Alături de ei vor mai urca pe scenă sau vor cânta la jam session Lee Hedley &Band (Irlanda), Tiny Legs Tim (Belgia), Joe Russi (Norvegia), The Storytellers, Mike Godoroja & The Blue Spirit, Vali Răcilă (România) și alții.

Pentru ca blues-ul este o poveste. Un mod de a simți si vedea lucrurile, viața, trăirile, totul transpus in muzica. Mesajul lui e simplu, uman, si de aceea e înțeles si iubit in aceeași măsura pe orice meridian al lumii.
Mulțumim mult Fani Adumitroaie!

Afisele editiilor de pana acum